Leksykon drzew

Jarząb pospolity - Sorbus aucuparia

Opis

Jarząb pospolity, jarzębina, jarząb zwyczajny – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Występuje w Europie i Azji, jako introdukowany także w Ameryce Północnej. W Polsce jest pospolity na całym obszarze.

Jak rozpoznać?

Liście złożone z 9-15 drobnych listków piłkowanych na brzegu. Znakiem rozpoznawczym są jednak czerwone owoce. Choć niewielkie(6-8 mm średnicy), zebrane jednak w duże baldachogrona stanowią prawdziwą ozdobę. Wiszą przez całą jesień.
Liście

Rzadko spotykane liście złożone. Składają się z nieparzystej liczby (9-15) drobnych, piłkowanych po brzegach listków.
Kora

Kora gładka, ciemno-szara, z wyraźnymi przetchlinkami.
Owoce

  Małe, czerwone owoce stanowią prawdziwą ozdobę. Zebrane w okazałe owocostany utrzymują się na drzewie do późnej jesieni. Stanowią pożywienie dla ptaków. Są jadalne, ale najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach, wtedy nie mają goryczki.
.  Wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym i spirytusowym (jarzębiak).
Jarząb pospolity
Jarząb pospolity
Część informacji pochodzi z Wikipedii
Witryna używa ciasteczek. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez serwer www i przechowywane przez oprogramowanie komputera przeglądarki. Kiedy przeglądarka ponownie połączy się ze stroną, witryna rozpoznaje rodzaj urządzenia, z którego łączy się użytkownik. Parametry pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył. Ciasteczka ułatwiają więc korzystanie z wcześniej odwiedzonych witryn. Zbieramy również dane dotyczące odwiedzin naszej witryny. Są one w pełni anonimowe i pomagają nam dostosować naszą stroną do Twoich potrzeb.
Rozumiem